Dodatki do herbaty na przeziębienie
Gdy nadejdzie przeziębienie, organizm znacznie mocniej odczuwa gorączkę, dreszcze i zimno. Dlatego też ciepłe napoje jak chociażby herbata stanowią podstawę nawodnienia osób zainfekowanych. Co się w niej znajduje? Przede wszystkim katechiny mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające.
Istnieje wiele wartościowych dodatków, które mogą uzupełnić przygotowaną herbatę i wzmocnić chorego podczas walki o własne zdrowie. Co można wykorzystać w herbacie, aby napój pomógł przeciwdziałać uciążliwym dolegliwościom?
- Miód to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do herbat na przeziębienie, któremu przypisuje się pozytywne oddziaływanie na układ odpornościowy.
- Cytryna, pomarańcza, dzika róża, acerola i wiele innych owoców cytrusowych, które zawierają solidną ilość witaminy C, o niezwykle cennym wpływie na odporność.
- Kwiat czarnego bzu wykazuje właściwości immunomodulujące, wykrztuśne, antydrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
- Świeże i sproszkowane owoce aronii są bogatym źródłem cennych polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne i wspierające zwalczanie wolnych rodników tlenowych.
- Anyżowi przypisuje się działanie wykrztuśne, redukujące kaszel, łagodzące podrażnienie i bólu gardła.
- Sok malinowy i liście malin mające działanie rozgrzewające, napotne i tonizujące organizm.
- Kwiatostan lipy lekarskiej o wyjątkowo intensywnym działaniu napotnym.
- Goździki i zawarty w nich olejek są pozytywne nie tylko na zgagę, ale i problemy z bólem gardła, kaszlem i zmianami zapalnymi.
- Pieprz czarny wykazuje działanie rozgrzewające i przeciwkaszlowe.
- Imbir nasila termogenezę, może wspomóc zwalczanie dolegliwości trawiennych, przeciwdziała nudnościom.
- Zioła jak bazylia, tymianek czy rozmaryn mają wartościowy wpływ na drogi oddechowe, wspierają niwelowanie kataru i kaszlu, wspomagają pracę oskrzeli i umożliwiają zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Jak przygotować herbatę na przeziębienie?
Na obecnym rynku istnieją gotowe mieszanki herbaciane, które zawierają kilka wspomnianych komponentów. Inną opcją jest zakup poszczególnych składników i przygotowywanie własnych kompozycji smakowych i zapachowych. W obu przypadkach warto pamiętać, że każdy gatunek herbaty rządzi się własnymi prawami, jeżeli chodzi o czas zaparzania i temperaturę wody. Dłuższe zaparzanie pozwala wydobyć z liści herbaty więcej cennych składników aktywnych, co jednocześnie zapewnia skuteczniejsze działanie wobec uciążliwej choroby.
Czy herbatę na przeziębienie można łączyć z lekami?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas stosowania leków na przeziębienie pić herbatę wzbogaconą we wcześniej wymienione dodatki. Nie ma też przeciwwskazań, co do ilości wypijanych herbat w trakcie dnia. Niemniej jednak nie poleca się wykorzystywać herbaty do popijania kapsułek lub tabletek – najbezpieczniejszym napojem stosowanym w farmakoterapii jest czysta woda, bo nie stwarza ona ryzyka występowania interakcji z substancją czynną produktu leczniczego. Przykładowo herbata z sokiem lub dodatkiem grejpfruta powinna być spożyta po około 4 godzinach przerwy od dawki podanego antybiotyku – owoc może oddziaływać na wydłużenie metabolizmu leku.
Bibliografia:
- Siudem P. „Wybrane zioła w prewencji i wspomaganiu leczenia wirusowych infekcji dróg oddechowych.” Lek w Polsce 2022, 32(374/375): 13-20.
- Zegan M., et al. „Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(4): 910-914.
- https://dietetycy.org.pl/dodatki-do-herbaty/
- https://www.wapteka.pl/blog/artykul/herbata-na-przeziebienie
- https://www.izielnik.pl/blog/jakie-ziola-na-przeziebienie-beda-najlepsze