Herbata na przeziębienie.

Herbata na przeziębienie – co powinna zawierać?

Dodatki do herbaty na przeziębienie

Gdy nadejdzie przeziębienie, organizm znacznie mocniej odczuwa gorączkę, dreszcze i zimno. Dlatego też ciepłe napoje jak chociażby herbata stanowią podstawę nawodnienia osób zainfekowanych. Co się w niej znajduje? Przede wszystkim katechiny mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające.

Istnieje wiele wartościowych dodatków, które mogą uzupełnić przygotowaną herbatę i wzmocnić chorego podczas walki o własne zdrowie. Co można wykorzystać w herbacie, aby napój pomógł przeciwdziałać uciążliwym dolegliwościom?

  • Miód to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do herbat na przeziębienie, któremu przypisuje się pozytywne oddziaływanie na układ odpornościowy.
  • Cytryna, pomarańcza, dzika róża, acerola i wiele innych owoców cytrusowych, które zawierają solidną ilość witaminy C, o niezwykle cennym wpływie na odporność.
  • Kwiat czarnego bzu wykazuje właściwości immunomodulujące, wykrztuśne, antydrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
  • Świeże i sproszkowane owoce aronii są bogatym źródłem cennych polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne i wspierające zwalczanie wolnych rodników tlenowych.
  • Anyżowi przypisuje się działanie wykrztuśne, redukujące kaszel, łagodzące podrażnienie i bólu gardła.
  • Sok malinowy i liście malin mające działanie rozgrzewające, napotne i tonizujące organizm.
  • Kwiatostan lipy lekarskiej o wyjątkowo intensywnym działaniu napotnym.
  • Goździki i zawarty w nich olejek są pozytywne nie tylko na zgagę, ale i problemy z bólem gardła, kaszlem i zmianami zapalnymi.
  • Pieprz czarny wykazuje działanie rozgrzewające i przeciwkaszlowe.
  • Imbir nasila termogenezę, może wspomóc zwalczanie dolegliwości trawiennych, przeciwdziała nudnościom.
  • Zioła jak bazylia, tymianek czy rozmaryn mają wartościowy wpływ na drogi oddechowe, wspierają niwelowanie kataru i kaszlu, wspomagają pracę oskrzeli i umożliwiają zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów.

Jak przygotować herbatę na przeziębienie?

Na obecnym rynku istnieją gotowe mieszanki herbaciane, które zawierają kilka wspomnianych komponentów. Inną opcją jest zakup poszczególnych składników i przygotowywanie własnych kompozycji smakowych i zapachowych. W obu przypadkach warto pamiętać, że każdy gatunek herbaty rządzi się własnymi prawami, jeżeli chodzi o czas zaparzania i temperaturę wody. Dłuższe zaparzanie pozwala wydobyć z liści herbaty więcej cennych składników aktywnych, co jednocześnie zapewnia skuteczniejsze działanie wobec uciążliwej choroby.

Czy herbatę na przeziębienie można łączyć z lekami?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas stosowania leków na przeziębienie pić herbatę wzbogaconą we wcześniej wymienione dodatki. Nie ma też przeciwwskazań, co do ilości wypijanych herbat w trakcie dnia. Niemniej jednak nie poleca się wykorzystywać herbaty do popijania kapsułek lub tabletek – najbezpieczniejszym napojem stosowanym w farmakoterapii jest czysta woda, bo nie stwarza ona ryzyka występowania interakcji z substancją czynną produktu leczniczego. Przykładowo herbata z sokiem lub dodatkiem grejpfruta powinna być spożyta po około 4 godzinach przerwy od dawki podanego antybiotyku – owoc może oddziaływać na wydłużenie metabolizmu leku.

Bibliografia:

  1. Siudem P. „Wybrane zioła w prewencji i wspomaganiu leczenia wirusowych infekcji dróg oddechowych.” Lek w Polsce 2022, 32(374/375): 13-20.
  2. Zegan M., et al. „Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(4): 910-914.
  3. https://dietetycy.org.pl/dodatki-do-herbaty/
  4. https://www.wapteka.pl/blog/artykul/herbata-na-przeziebienie
  5. https://www.izielnik.pl/blog/jakie-ziola-na-przeziebienie-beda-najlepsze