Sezon jesienno-zimowy to czas zwiększonego ryzyka infekcji, które mogą powodować przeziębienie. Walka z chorobotwórczymi drobnoustrojami może być prowadzona na różne sposoby – wykorzystanie fitoterapeutycznych roślin stanowi jedną z opcji przeciwdziałania uciążliwym dolegliwościom. Czy napar z lipy jest dobry na przeziębienie?
Kwiat lipy – co zawiera?
Powodem dla którego warto wykorzystać lipę, jest bogactwo rozmaitych związków aktywnych. Napary i odwary z kwiatostanów lipy zawierają wiele substancji czynnych m.in. kwas galusowy, epikatechinę, glukozydy kemferolu i kwercytyny czy trylirozyd. Z kolei w wyciągach z kiwatów lipi mogą występować rozmaite związki fenolowe np. rutozyd, rutyna, kwas kawowy i chlorogenowy, kosmozyna, kwas felurowy czy kwercetyna. Te bioaktywne komponenty determinują fitoterapeutyczny charakter lipy, która od dawien dawna jest postrzegana jako naturalny środek na walkę z rozmaitymi niedogodnościami.
Napar z kwiatów lipy na przeziębienie – działanie
Świeże i suszone kwiatostany lipy są rekomendowane w przypadkach infekcji i przeziębienia. Wynika to przede wszystkim z faktu, że lipa ma silne działanie napotne, co jest niezwykle wartościowe w kontekście przeciwdziałania gorączce. Oprócz tego lipie przypisuje się pozytywny wpływ na zbijanie zbyt wysokiej temperatury ciała.
Herbata z lipy ma pozytywne właściwości dla protekcji błon śluzowych i redukcji kaszlu, który w trakcie kuracji ulega stopniowemu złagodzeniu. Natomiast duża zawartość antyoksydantów (m.in. rutyna, rutozyd, kwercetyna) jest pomocna w zwalczaniu wolnych rodników tlenowych. Co więcej, lipa zwiększa aktywność peroksydazy glutationowej i tym samym dodatkowo wspiera układ odpornościowy w przeciwdziałaniu wspomnianym reaktywnym formom tlenu.
Ponadto warto wspomnieć, że wykazuje też działanie przeciwzapalne. Antyzapalny charakter tej rośliny jest podyktowany kemferolem i kwercetyną, które podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) hamują aktywność cyklooksygenazy-2 (COX-2) odpowiadającej m.in. za gorączkę, dolegliwości bólowe czy uczucie zmęczenia w trakcie choroby.
Jak stosować napar z lipy na przeziębienie?
Najlepszym sposobem jest zakup suszonych kwiatostanów, które można bez najmniejszego problemu nabyć w aptekach, sklepach zielarskich czy punktach ze zdrową żywnością. Kwiaty lipy są także dostępne w formie herbat w saszetkach, które występują w ofercie większości supermarketów i sklepów spożywczych.
Napój należy przygotować poprzez zalanie suszu wrzątkiem i zaparzanie pod przykryciem na około 10 minut. Następnie poleca się go przecedzić i wypić – liczba wypijanych naparów w trakcie dnia powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz intensywności problemu. Przeważnie zaleca się pić od 1 do 3 szklanek dziennie. Stosowanie lipy jest bezpieczne, gdyż roślina nie wchodzi w interakcje z lekami lub suplementami diety.
Napar z lipy a inne zioła – z czym warto łączyć kwiat lipy podczas przeziębienia?
Przeciwdziałanie przeziębieniu przy pomocy naparu z lipy można wzbogacić w dodatkowe składniki ziołowe. Istnieje wiele wartościowych surowców fitoterapeutycznych, które mogą posłużyć jako ekstra wsparcie dla układu odpornościowego i pomoc w zwalczaniu występujących niedogodności. Mowa tu o takich ziołach jak:
- czosnek,
- czarny bez,
- fiołek trójbarwny,
- czarnuszka siewna,
- jeżówka purpurowa,
- liście malin i poziomek,
- ziele tymianku i rozmarynu.
Ponadto cenną opcją na wzmocnienie działania lipy będą inhalacje olejkami eterycznymi np. olejkiem sosnowym, eukaliptusowym czy mentolowym.
Bibliografia:
- Viapiana A., Wesołowski M. „Lipa – bogate źródło związków fenolowych o właściwościach prozdrowotnych.” Farmacja Polska 2018, 74(7): 433-436.
- Chlebda-Sieragowska E., Skrzypiec-Spring M., Szeląg A. „Rola preparatów ziołowych w profilaktyce infekcji u sportowców.” Strzelectwo Sportowe (Nowoczesne rozwiązania szkoleniowe) 2012, 9: 35-40.